Cigrons

Són originaris del sud-oest de Turquia, d’aquí van passar a la conca Mediterrània i Europa, després a l’Àfrica, Amèrica i Austràlia. Se sap, que es conreen des de la prehistòria i que es consumien a l’antic Egipte, Grècia i Roma. El Cigró posseeix una gran riquesa d’aportacions nutritius. És ric en proteïnes, en midó i en lípids (més que altres llegums) sobretot en àcid oleic i linoleic, que són insaturats i mancats de colesterol.

PROPIETATS

És un aliment indispensable en una dieta sana i equilibrada. Aquí s’enumeren algunes de les seves propietats nutritives:

 

Els cigrons aporten hidrats de carboni complexos d’absorció lenta. Són els més recomanables, ja que produeixen una assimilació gradual de la glucosa. Això evita el desequilibri dels nivells de sucre en la sang i genera una energia constant.

 

Aporten gran quantitat de proteïnes però al mateix temps són molt pobres en greixos saturats, per la qual cosa contribueixen a regular el colesterol. En combinar cigrons amb cereals (arròs, cuscús, etc.) La qualitat de les seves proteïnes millora.

 

Proporcionen notables quantitats de fibra, cosa que millora el trànsit intestinal i contribueix, a més, que l’absorció dels hidrats de carboni sigui encara més lenta. Els cigrons aporten molts minerals, sobretot fòsfor, ferro i magnesi.

 

Són especialment rics en vitamines B1, B6 i àcid fòlic. El cigró és un aliment apte per a tot tipus de persones, però en alguns casos el seu consum es fa més convenient. L’aportació de carbohidrats i proteïnes el fan molt adequat per a estats d’astènia, nens, adolescents i persones que realitzen esforços físics, com els esportistes. Pel seu elevat contingut en potassi i l’escassa presència de sodi, el cigró afavoreix la diüresi o excreció de l’orina. Això és beneficiós en casos d’hipertensió arterial, litiasi renal i quan es vol eliminar un excés d’àcid úric.

 

El cigró és bo per a l’estómac. Per la seva riquesa en fibra, també ajuda a les funcions de l’intestí, combatent el restrenyiment i els paràsits intestinals. A causa del seu notable contingut en magnesi, fòsfor i vitamines del grup B, necessaris per al sistema nerviós i muscular, el cigró és adequat per afrontar situacions de tensió psicofísica i d’estrès.

CONSUM

El cigró ofereix moltes possibilitats a la cuina. Com llegum, permet la preparació de plats molt diversos i consistents, des olles i guisats d’hivern fins amanides d’estiu. Al cigró se li atribueix l’inconvenient de provocar flatulències. Per evitar-les, un cop cuits, és aconsellable triturar la pell dels cigrons Alabor un puré. Una altra forma d’afavorir la seva digestió és incorporar a l’aigua de cocció un tros d’alga kombu o bé alguna herba amb propietats carminatives com la sàlvia, la farigola, el coriandre, la sajolida o el comí.