Mongetes

Les mongetes són un aliment ric en potassi, ajuda a una bona circulació, regulant la pressió arterial molt beneficiós per a persones que pateixen hipertensió. És Coneix que els mongetes és conreïn a Amèrica des de fa 1 mica més de 7.000 anys. A dia d’avui és coneixen més de 200 varietats amb formes i colors Diferents, per absolutament Tots els gustos.

PROPIETATS

Entre les seves principals propietats destaquen els hidrats de carboni, les proteïnes i les fibres, alhora que tenen una quantitat certament mínima de greix.

 

Segons estudis duts a terme, la mongeta és un llegum ideal per a aquelles persones que tinguin un colesterol alt, ja que segons s’ha pogut constatar, ajudarà a rebaixar fins a un 20%. Això és així gràcies a la fibra soluble que conté.

 

Però la fibra no només destaca per aquesta particularitat, ja que també alleuja i millora el trànsit intestinal i combat el càncer de còlon i el de recte.

 

És un llegum molt bo per a les persones diabètiques, ja que redueix la velocitat d’absorció de sucres, ajudant a regular la glucosa present en la sang.

 

Són una font important de proteïnes i si les ajuntem amb l’arròs ens aporten llavors la majoria dels aminoàcids essencials.

 

Les beines seques de les mongetes, bullides són un bon remei hipoglucemiant és a dir que baixen els nivells alts de sucre (glucosa) en sang.

 

Ideals per a persones amb treballs físics o en època de creixement a causa del seu gran poder energètic i riquesa en proteïnes.

La seva quantitat de fibra soluble és un dels millors remeis per al colesterol i les malalties cardiovasculars.

CONSUM

A Espanya es consumeixen els llegums secs en multitud de guisats, com la fabada o les mongetes de Tolosa. També es preparen amb arròs, el plat anomenat “moros i cristians”. Famós és l’arròs amb fesols i naps (plat típic de València), que és un ric guisat fet de mongetes blanques (a què els valencians anomenen fesols), patata i nap. També és originari de Catalunya les “seques amb botifarra”.